Stichting Flow & Go Foundation

Onze droom

Onze droom is een gezonde samenleving in ontwikkelingsgebieden en economische zelfstandigheid voor mensen in arme  gebieden.

Flow and Go helpt mensen, groepen en gemeenschappen die verandering nodig hebben om menswaardig te kunnen leven en zorgt dat ze gehoord en opgenomen worden in netwerken om hun isolatie te doorbreken en om hun toekomst kansen te vergroten.

Door kennis te delen, verschillende methodieken vanuit diverse expertises in te zetten met creativiteit worden vragen uit veel verschillende perspectieven bekeken. Dat geeft naast een enorme meerwaarde ook nieuwe oplossingen voor problemen, zelfredzaamheid voor ondernemers en armoedebestrijding.

Samen staan we sterk is een krachtige formule om werkelijk verschil te maken! Create to change

Team

De Flow & Go Foundation bestaat uit een gepassioneerd team van professionals. We beschikken over een breed scala aan competenties op het gebied van:

Verandermanagement /  ondernemerschap / HRM / marketing / communicatie / systemisch werk / talentgericht werken / teamontwikkeling / creatief denken en coaching. Tevens hebben we ervaring met begeleiding van topsporters en met het inzetten van theater.

Raad van Toezicht

De leden onze Raad van Toezicht zijn: Mathilde Stam, Gad Bros en Geert Sanders.

Wie is wie bij de Flow & Go Foundation:

WhatsApp Image 2020-09-02 at 14.00.57

Anne Heleen BijlVoorzitter.
Eigenaar van Creatieve Consultancy is senior expert en trainer. Gespecialiseerd in creatief denken, ondernemerschap en communicatie. Begeleidt organisaties en communities wereldwijd met innovatie, het vinden van creatieve oplossingen, een doorbraak, nieuwe duurzame producten of het creëren van een inspirerende toekomstvisie en samenwerking. Is heel praktisch, doelgericht, creatief, persoonlijk en professioneel.

geert-kamps

Geert KampsSecretaris.
Studeerde rechten en volgde vele trainings- en coaching opleidingen. Eigenaar van I-ken en heeft leidinggevende ervaring bij kleine en grote organisaties. Als teammanager nam hij deel aan de Paralympische Spelen in London 2012. Hij trainde en coachte ruim 2.500 professionals en topsporters in persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling.

linkedin - 2

Tjitske de GrootPenningmeester.
Als procesmanager, interim en projectleider inzetbaar als ondersteuner van processen, management en individuele coaching, vanuit dienend leiderschap, tools aanreiken waardoor anderen in hun kracht komen te staan. Vanuit intrinsieke motivatie: “ergens ligt iets ongelooflijks te wachten om gekend te worden” (Carl Sagan).

Sjoerd-de-Vries-ZW-3

Sjoerd de VriesBestuurslid netwerk.
Systemisch werk creëert impact en laat de verbonden aard van de verschillende systemen in en om organisaties zien. Dit inzicht biedt handvatten om op meerdere niveaus te kunnen communiceren. Een betrokken expert, consultant en coach voor besturen, management en teams in de industrie, bij overheden en voor organisaties.

Karin Wassen

Karin WassenBestuurslid communicatie/werving.
Zelfstandig ondernemer en eigenaar van meerdere bedrijven waaronder The Yellow Brick Road. Inzetbaar op het gebied van verandering en structuur in organisaties en het effectief doorvoeren met marketingcommunicatie, LEAN en kennisoverdracht. Tevens JoKaTi; een creatief productiebedrijf dat mooie verhalen een platform geeft. Ziet overal zakelijke kansen en mogelijkheden.

Flow & Go Foundation vanaf 2014

2021

We zijn druk in ontwikkeling van nieuwe ideeën om in 2021 nog meer bij te kunnen dragen aan ons doel en onze droom waar te kunnen maken.

2020

 • Het Ondernemers voor ondernemers project ontwikkeld, in de markt gezet totdat alles stil kwam te liggen door de corona crisis.
 • Afscheid genomen van Marcel en Nicole als bestuursleden van Flow & Go en Karin en Tjitske mogen verwelkomen als nieuwe bestuursleden.
 • Afscheid genomen van Mathilde bij de Raad van Toezicht. Nicole verwelkomen bij de Raad van Toezicht en Marcel blijft aan als adviseur.
 • Nieuwe site in ontwikkeling en de koers van Flow & Go opgefrist. Helaas zit reizen naar de lopende projecten er niet in dit jaar door corona. Contacten lopen nu via internet en zoom met bijvoorbeeld de Naleli vrouwen.

2019

 • Zambia: Het fietsproject ontworpen met Naleli vrouwen uitgerold met internationale en lokale partners. Rotary, Buffalo Bikes, Libis Hoogeschool, Naleli vrouwen, Gemeente Livingstone. Naleli Fietsproject filmpje
 • Trainingen gegeven aan de Naleli vrouwen en in samenwerking met de Libes Hogeschool het fietsproject op poten gezet.
 • Contacten versterkt met de gemeente en trainingen gegeven aan de gemeente ambtenaren.
 • Naleli projecten bezocht.
 • Geld en partners gevonden ter ondersteuning van het fietsproject o.a. Rotary ’s in Nederland bezocht.

2018

 • Het gezamenlijk project van Universiteit Windhoek en Hogeschool Groningen begeleid.
 • Huisvesting gezocht voor studenten uit Namibië in Groningen.
 • Plannen gemaakt voor 2019.
 • Marcel kan niet meer mee reizen door privé omstandigheden.

2017

 • Zambia Flow & Go heeft trainingen gegeven voor de Naleli vrouwen die een eigen organisatie willen starten en trainingen (opstellingen) voor de stichting Naleli. Trainingen voor de Libes Hoogeschool en voor de gemeente Livingstone. Samen hebben we een ziekenhuisproject bezocht.
 • Namibië Gewerkt met Imago dei die 90 projecten ondersteunt in Namibië. Met het bestuur een seminar/symposium georganiseerd voor projectleiders van de projecten in de township Katatura. Samen gewerkt met het nationale Namibisch rugbyteam die sport in de townships ondersteund.
 • Woman at work; project voor re-integrerende vrouwen uit de townships. Deze vrouwen getraind en gewerkt met het management team.
 • Flow & Go heeft dit jaar haar ANBI status verworven en een Raad van Toezicht benoemd.
 • Contact met ICM om gezamenlijk met Flow and Go ‘train de trainer programma’s’ te ontwikkelen voor Nederlandse trainers die ervaring op willen doen in Afrika.
 • Afscheid genomen van Gerard als bestuurslid en mede oprichter.

Namibië

2016 Zambia: Naleli women initiative

In april reist het team van Flow and Go af naar Livingstone in Zambia. We worden in de dorpen ontvangen door meer dan honderd vrouwen die elk een bedrijf wilden starten met microkrediet. Toen nog niet wetend dat in 2020 er meer dan 500 bedrijfjes het gevolg waren van die start. Buiten werd gekookt voor iedereen en binnen was er les zonder lesmateriaal waardoor de mens als schoolbord werd ingezet (zie foto’s: een wit T-shirt is heel handig).

Bijna alle bijeenkomsten die we hadden met de Naleli vrouwen werd uitgezonden op de nationale televisie. De vrouwen kwamen met hun ambities aan het woord en wij vertelden onze droom, dat deze vrouwen niet elkaars concurrent zouden worden maar elkaars ambassadeurs.

Het bedrijfsleven, de politiek en zelfs het koningshuis raakten geïnteresseerd. Dus hebben we toen een feest voor al die partijen georganiseerd in samenwerking met het televisie station. Het resultaat was dat de Koning, de politici en het bedrijfsleven op camera toezegden dat ze ieder een som geld voor micro krediet jaarlijks zouden reserveren voor de Naleli vrouwen om bedrijven te starten.

Voor netwerkontwikkeling hebben we met de bank gesproken, zodat vrouwen een pas kregen voor hun krediet, met de Rotary om ondersteuning te bieden voor de Naleli vrouwen en met de burgemeester van Livingstone om toekomstige plannen vorm te geven.

’s Avonds gaven de trainers les aan jonge ondernemers. In het kleine winkelcentrum waar dit gehouden werd werden alle ruimtes gebruikt. Zelfs op straat werden trainingen gegeven.

Ook heeft Flow and Go trainingen verzorgd op de Hogeschool aan studenten en docenten als onderdeel van netwerkopbouw voor toekomstige initiatieven.

 

 

 

Windhoek – Women at Work

Eind april vertrok het team naar Windhoek. In de Township hebben gewerkt met een school die Woman at Work heette. Een school voor herintredende vrouwen op de arbeidsmarkt. Hier en verder bij alle projecten in de township kwam het team armoede en mensonwaardige situaties tegen naast prachtige acties om gemeenschappen te verheffen.

Scholen zonder ramen, tafels of stoelen maar vol met enthousiaste leergierige kinderen.

Huizen van blik, heuvel na heuvel bewoond door arme mensen die hoop hebben op een beter leven. Mensen met kwaliteiten op alle niveaus.

De tekst gaat verder onder de foto's

In deze blikken stad heeft het team projecten bezocht voor gehandicapte kinderen, buurthuizen met omheinde stadstuintjes zodat de verbouwde groenten niet gestolen werd. Lokalen met computers waar gemeenschappen studeren tot op universiteitsniveau. Ook hebben we contact opgebouwd met het nationale rugbyteam die zorgt dat veel kinderen aan sport doen in de township, en daarmee gezond eten krijgen en kleding voor de wedstrijden.

Een hele stad, die werkt en leeft. Betrokken ouders die warm en vriendelijk zijn, die hun kinderen met trots en liefde opvoeden. Ouders waar die kinderen terecht ook trots op zijn. We leren hier ook dat we de impact van ons werk niet altijd zien zoals je de vrucht niet ziet bij het planten van een boom. Ook weten we dat we hier meer leren op een vriendelijke manier dan dat we brengen.

 

2015 Bezoek uit Afrika

Flow and Go krijgt de ANBI status. Er wordt een Raad van Toezicht aangesteld van drie mensen. Mathilde Stam, Geert Sanders en Gad Bros, die samen de financiën en de koers van de stichting controleren.

Flow and Go krijgen bezoek van Namakau Syianga-Mmuangana, de onderneemster van het jaar uit Zambia, op uitnodiging van de voorzitter van Flow and Go. Haar vraag is om naar Zambia te komen en een groep vrouwen te gaan trainen die zich verenigd hadden onder de stichtingsnaam Naleli hetgeen sterren betekent. Deze groep vrouwen willen ondernemingen starten maar worden niet toegelaten tot de daarvoor ingerichte opleidingen omdat ze hiervoor de vooropleiding niet doorlopen hebben. Als team bereiden we ons voor op deze reis.

Ook krijgen we bericht van dominee Zack Pienaar die het team heeft leren kennen in Zuid Afrika.

Hij is door kerkleiders gevraagd om de eerste gekleurde dominee te worden in de rijkste witte kerk, in Windhoek Namibië, om bruggen te bouwen tussen de verschillende gemeenschappen.

De organisatie van deze kerk organiseert veel hulp voor organisaties in de grootste township aldaar, Kataturi hetgeen “Hier wil je niet wonen” betekent. Ook Zack Pienaar vraagt de medewerking van Flow and Go om trainingen te geven in deze township en daarbuiten. Ook voor deze reis bereidt Flow and Go zich inhoudelijk en financieel zich voor.

 

2014 – Het ontstaan

Zes trainers en begeleiders van organisaties en overheden reizen af naar Zuid Afrika om trainingen te geven aan lokale projecten en stichten de stichting Flow and Go.

Anne Heleen Bijl, Nicole van der Ouw, Gerard Vonk, Geert Kamps, Marcel van der Pol en Sjoerd de Vries.

Zie foto voor een Township Hotel.

Flow and Go organiseert trainingen in Zuid Afrika om mannen en vrouwen en gemeenschappen opnieuw richting te geven aan hun leven en aan hun lokale gemeenschappen (townships).

Flow and Go geeft trainingen aan welzijnswerkers in Bloemfontein Zuid Africa

Flow and Go geeft trainingen aan hoogleraren en management van de universiteit van Free State.

De organisator krijgt mede door het werk van Flow and Go een ere lectoraat van de lokale Koning (Chief) voor de universiteit van Free State hetgeen in 12 jaar niet meer voorgekomen was bij een blanke hoogleraar.

Flow and Go introduceert trainingen en systemische oefeningen over het werken met getraumatiseerde groepen die te maken hebben gehad met geweld en onderdrukking.

Samen werken aan helingsprocessen na een lange Apartheidsperiode. (University Free State)

Werken met leiders van de verschillende townships en kerkgemeenschappen. Dezelfde trainingen later ook voor studenten.

Flow and Go geeft trainingen over verander management en over creatieve verandertechnieken.

Dit voor studenten, hoogleraren, leiders van gemeenschappen en religieuze leiders.

Flow and Go heeft gewerkt aan netwerkontwikkeling met de universiteit, met leiders van communities, met de koning, met religieuze leiders.